Babka cytrynowa babci Wiktorii

Print pagePDF pageEmail page

Święta Wielkanocne za pasem. Jeżeli w ferworze walki o kiełbasę i załatwiania 1000 spraw na ostatnią chwilę zapomnieliście o cieście … mam dla was rozwiązanie. 15 minut ubijania, godzinka w piekarniku i już gotowa piękna baba wielkanocna 🙂 Tradycyjnie, szybko i pysznie. Za przepis podziękujcie babci Wiktorii 🙂 Wesołych Świąt.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 250g margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od roztopienia margaryny w rondelku. Gdy się roztopi odstawiamy ją do wystygnięcia. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy po trochu cukier i cały czas ubijamy. Kiedy cukier i białka połączą się w jednolitą masę zaczynamy na zmianę dodawać po trochu żółtka, przestudzoną margarynę i mąkę. Masę cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy.

Masę przelewamy do formy. Ja mam formę silikonową wiec nie smaruję jej wcześniej tłuszczem. Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy.

Babkę pieczemy w temp 170 stopni przez ok 50 minut. Przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy na pewno się upiekła.

Babkę można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem jak kto woli.

Do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *