Dania na Ciepło Dania na Zimno Przepisy Przystawka

Muffinki a’la Pizza

  • By
  • 20 grudnia 2012
Print pagePDF pageEmail page

Dziś na specjalne życzenie przedstawiam przepis na muffinki dla miłośników pizzy i … porządku w lodówce – czyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki a’la Pizza świetnie nadają się na przekąskę do szkoły, do pracy i… po pracy do piwka też są niczego sobie :P

 Składniki:

  •     100 ml ciepłego mleka
  •     21 gram drożdży (mniej niż ¼ kostki)
  •     250 gram mąki
  •     4 łyżki masła
  •     jajko
  •     ¼ łyżeczki soli
  •     ½ łyżeczki przyprawy do pizzy lub własna kombinacja ziół
  •     mała cebula
  •     łyżka oliwy
  •     50 g szynki
  •     1 pomidor
  •     50 g pieczarek
  •     50 g sera żółtego

Przygotowanie:

Mleko podgrzać na kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko ma być ciepłe- nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku, a jeżeli jest miękkie nic z nim nie robimy. Rozpuszczone w garnku masło będzie gorące wiec trzeba je chwilkę przestudzić. Do miski, w której będziemy operować mikserem, wsypujemy mąkę i mieszamy ją z przyprawami (oprócz ziół możemy dodać jeszcze paprykę słodką, ostrą lub chili) i solą. Następnie dodajemy mleko z drożdżami, wbijamy  jajko i dodajemy masło. Wszystko miksujemy (lub jeśli nie mamy takiego sprzętu dzielnie mieszamy łyżką) na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 min.

W czasie kiedy ciasto sobie rośnie, kroimy w kostkę cebulę, szynkę, pieczarki i pomidora (trzeba usunąć z niego pestki). Ser ścieramy na tarce do warzyw. Cebulę podsmażamy na oliwie do momentu aż się „zeszkli”(ok 2-3 minuty). Dorzucamy szynkę i jeszcze chwilkę podsmażamy razem. Odstawiamy z kuchenki.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulę z szynką, pieczarki, pomidora i połowę sera i mieszamy łyżką, mikserem lub ręcznie.  Ja preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki w około ¾.  Każdą wypełnioną foremkę posypujemy z wierzchu pozostałym serem.

Muffinki pieczemy w 180 C przez 25 min

Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność. Trzeba tylko uważać żeby nie wyszły nam same dodatki z odrobiną ciastaJ

Powodzenia!

2 komentarze

  • Pati
    Dea

    Ile muffinek wychodzi z tego przepisu?

    Reply
    • Pati
      Pati

      Zależy od foremek. Ja mam takie wysokości 4 cm i wychodzi mi około 12 – 14 muffinek.

      Reply

Leave a Reply

Muffinki a’la Pizza

autor Pati czas czytania: 2 min
2